Wintersurvival december 2006

Een lekker weekendje sporten in de Ardennen

Vrijdag vroeg vertrokken uit Zoetermeer, 6 man sterk, Berry en John,  Griffin en Peter, Cees en Eugene. Alle boodschappen, bagage en fietsen opgeladen en karren maar, op naar ons plekje in Rensiwez. Door het slechte weer, drukverkeer en een toch nog lange koffie- en plaspauze waren we klokslag 12.00 uur op onze bestemming.

Na het warme welkom van Chantal aan de slag. Deze keer hadden we i.p.v. onze 5 sterren partytent, 2 luxe 0 sterren huizen geregeld, het Paviljoen en Au de Moulin. Beide huizen moesten we wel opnieuw inrichten want de Moulin wilden we alleen voor het slapen van acht man gebruiken en het meer sociale deel van het weekend in het Paviljoen doorbrengen.

De overige acht sliepen op zolder in het paviljoen. Tafels, stoelen, glazen, pannen en bestek werden verhuisd. De keuken ingericht op volgorde van verbruik en de feestverlichting buiten opgehangen. Eugene&Zn en ik nog even een rondje langs de plaatselijke horeca om ons bezoek voor vanavond aan te kondigen en om even een sjuppie te proeven, bij de bakker brood besteld voor de komende dagen en de brouwer bezocht om de droge kelen te smeren, dus we waren er klaar voor!

Toen wij terugkwamen van ons rondje zaten de 3 mannen uitgebreid te knobbelen. Plotseling sprong Berry op en dook luid schreeuwend kopje onder in de Ourthe.

Hij bleek een onduidelijke score gehaald te hebben met het spel en had blijkbaar weer een te grote mond gehad. De rest van de groep had enige vertraging door het drukke verkeer en kwam rond 18.00 uur binnendruppelen. Na een uitgebreide Chouffe aan de Mie Fantasy bereid door chef Mie. Daarna stond iedereen te popelen voor de avondwandeling naar Engreux. Linksom de kuitenbijter, bij de splitsing het verkeerde pad genomen en na 3 kwartier kwamen we bij onze vriend aan. Weer een paar Choufjes en op weg naar huis. Een deel van de groep onderleiding van onze geroutineerde kaartlezer Aad bovenlangs terug naar Rensiwez en een aantal bikkels beneden bij de Ourthe oriëntale de barrage overgestoken en stroomopwaarts langs de Ourthe en via Mormont terug. We deden precies een uur langer over de wandeling. Na weer helemaal bijgeklets te zijn en enkele chouffjes later zijn we het mandje in gekropen.

07.00 liep de wekker weer af, de bedoeling was om 08.00 aan tafel te gaan en om 09.00 te vertrekken voor een lekkere wandeling. Klokslag 09.30 stond iedereen in volornaat klaar, strakke broeken, rugzakken vol met eten en drinken voor onderweg, sommige hadden zelfs verlichting meegenomen, kennelijk heb ik het vertrouwen in mij al bij voorgaande edities verpest. Eerst en nu bij daglicht, via Engreux, helaas geen koffie, de kroegbaas lag waarschijnlijk nog te genieten van zijn omzet van gisteren. Dan links via de Rau de Cornaille,die behoorlijk buiten z'n oevers was getreden, over de barrage in de Ourthe occidentale en langs het meer tot aan de barrage van Nisramont. Natuurlijk niet allemaal via de met oranje stippen aangegeven route maar leuke alternatieve paadjes, helaas soms wat glibberige steile hellinkjes. Het kon allemaal want niemand is het water in gegleden.

Na een drankje bij de barrage via de belvedere's weer terug naar Rensiwez, een deel splitste zich af bij de laatste barrage rechts langs de Ourthe en een deel bovenlangs. Al met al een leuke tocht van ca. 17 km bij uitstekende weersomstandigheden. Onderweg kwamen we de bentboys tegen, zij hadden een huisje vlakbij Achouffe gehuurd, wel een beetje mietjes huisje in een recreatiepark met zwembad en nog meer van al die onzin. Ze deden ook een beetje stiekem over hun locatie want tijdens de wandeling waren zij langs ons huis gekomen en ik kreeg al een vermoede dat zij iets hadden uitgevreten met onze drankvoorraad die buiten stond. Gelukkig viel dat mee, de kratten waren alleen maar achter het huisje gezet. Ik had veel erger verwacht.

In de Hut ging Pieter "Chef Boerenkool" aan de slag om voor ons een stevige maaltijd te bereiden. De 8 kilo aardappels waren al snel geschild door de vele vrijwilligers. Helaas waren de pannen te klein voor het stel "hongerlijers" maar enige vindingrijkheid mag je wel verwachten van de survivalvrienden. Voordat alle vette ingrediënten erin gingen werd een klein deel apart gehouden voor onze vegetariër, dit werd wel aangevuld met de vleesloze ballen die we de avond ervoor waren vergeten en met vegetarische rookworst. Deze worst is waarschijnlijk gemaakt van een varken dat nooit vlees gegeten heeft. Het overige deel werd op Groesbeekse wijze klaar gemaakt en met smaak weggewerkt.

Na ons gebruikelijk toetje van versfruit uit blik, aan de koffie en gereedmaken voor het avondprogramma. De meeste wandelde naar Achouffe en de mannen die erg vermoeid waren gingen met de auto. Natuurlijk was het weer feest in de kelder, de bentboys zaten al op de 1e rij en hadden boven in het restaurant gegeten, zij hoefde maar een klein stukkie te lopen (we gaan een nieuwe website voor ze openen www.survivalmietjes.nl. Bij de band weer enkele nieuwe gezichten, maar wel het vertrouwde repertoire. Iedereen had het naar z'n zin zelfs Berry genoot van de Gay act. Om half 2 was het afgelopen met de pret en weer terug naar Rensiwez. Ik verbaas mij er altijd weer over dat iedereen dan weer achter mij aanloopt en de lange route terugneemt. Heen 35 minuten en terug minstens een uur stevig doorstappen zonder te slingeren. In de hut nog even een afzakkertje en het mandje in.

Zondag is het natuurlijk uitslapen. Half negen bij de bakker en pas om 9 uur aan de tafel.

Vandaag was de fut bij de meeste er een beetje uit. 9 mannen hadden een mountainbike meegenomen en wilde gaan fietsen. De overige konden nog wel fietsen huren maar het animo was niet echt groot, zodat zij kozen voor een rustige dag, nog wat inslaan in Houffalize en koffie drinken in Achouffe. De bikers kozen voor de "20 van Nadrin". Vanaf de camping links omhoog voor de warming-up, tot Mormont links door het weiland via Filly naar Nadrin alles wel verhard, maar wel een mooi moment om op temperatuur te komen en om aan de fiets en de snelheid te wennen. Vanaf Nadrin nog een stukje omhoog en daarna rechts de groene pijlen volgen. De 1e doorwading kwam al snel, iedereen voorzichtig maar dat was bij de volgende plassen al gauw anders, waarom er langs als je er ook doorheen kan hé John. Ik ben natuurlijk nog een beetje voorzichtig met m'n fiets van nog geen week oud. Vlak voor vertrek nog even ruzie gemaakt met meneer Dokman omdat ze daar de achterderailleur verkeerd hadden gemonteerd. Opschakelen met je duim en afschakelen per stap, hoe kan het?

Hij vertelde dat, dat toch de bedoeling was van de geleerden bij Shimano. Nu eindelijk goed in het terrein moet ik toegeven dat het inderdaad makkelijk schakelen is op deze manier en besloten heb om mijn oude fiets maar te verkopen.

Na een schitterende route met heel veel plassen en bagger kwamen stijf onder de modder aan bij Achouffe waar we de rest van de club weer tegenkwamen en gezamenlijk nog wat gedronken hebben. Na Achouffe via Rensiwez naar Bonnereu, eerst een perfecte afdaling en daarna een lange klim over het asfalt, rechtsaf het weiland in via een smalle geul of heet dat een MBT route. Hier kwam de techniek om de hoek kijken, Ouwe Jan lag al snel in het prikkeldraad en moest door zijn vriend Jan Vito eruit gehaald worden. Je moet gang houden en je pedalen in de middenstand als je door een diepe smalle kuil gaat. Daarna nog een geweldige afdaling naar Rensiwez. Maar goed dat Berry zijn remmen nog even had bijgesteld.

In de Ourthe de fietsen en ons zelf afgespoeld en de rotzooi opgeruimd, de boel ingeladen en weer naar huis.

Al met al een prima weekend een gezellige groep, lekker gesport, gegeten en gedronken.

Op naar de volgende keer.